Vad är en internationell konferens om webbarkivering om inte intressant och oerhört givande?

Bilder från konferensen IIPC. Bild på Andre Schilling från Walter Nagel, från öppningstalet samt från Magdalenas föreläsning.

Dela artikel

En sammanfattning av vårt deltagande på IIPC konferens WAC den 9-10 april 2025 i Oslo

Den 9–10 april bjöd IIPC, International Internet Preservation Consortium, in till konferens på nationalbiblioteket i Oslo. Drygt 200 deltagare kom från Singapore, USA, Taiwan, Egypten, Qatar, Japan och ett stort antal europeiska länder för att under några dagar fördjupa sig i frågor om digitalt bevarande av information på digitala kanaler som webbplatser och sociala medier.

Många av deltagarna arbetar på olika nationalbibliotek över världen och då med att fånga respektive lands digitala avtryck på webben. Även vårt eget Kungliga biblioteket var representerad.

Vår programpunkt

Arkiweras VD Magdalena fanns på plats för att lyssna, lära och inspireras men även för att i ett så kallat ”lightning talk” berätta om vårt arbete med att bevara sociala medieinlägg. Detta är ett ämne som väcker många frågor rörande bland annat juridik och teknik. Att fånga information från sociala medier genom att crawla/skörda gränssnitten är inte bara otillåtet enligt användarvillkoren för respektive sociala medieplattform utan blir också allt svårare när olika tekniska hinder införs av techföretagen.

Dag 1

Den välordnade konferensen inleddes med föredrag om språkmodeller (language models) för att träna AI. För att få effektiva AI-verktyg behöver de tränas på data och frågan är då varifrån den data som behövs kan hämtas? Detta var ämnet för Javier de la Rosas, Head of Language Models at the National Library of Norway, öppningstal.

Därefter följde dubbla sessioner med en rad olika ämnen – vi deltog i blocket med fokus på digitala kanaler såsom poddar och såklart sociala medier. Påtagligt efter denna session är att vi alla står inför liknande utmaningar – där vissa är lösta av några, eller åtminstone hanterade, medan andra återstår att lösa framöver.

Som så ofta på konferens är föreläsningarna och programpunkterna väldigt givande –  liksom samtalen i pauserna. Att få utbyta erfarenheter med kollegor från hela världen som också arbetar med liknande frågor som en själv är lyxigt. Dessa samtal fördjupades även i de workshops som hölls som en del av konferensen. Magdalena deltog i en workshop om hur arkiverade webbplatser kan publiceras och tillgängliggöras som data. Vad bör man tänka på då? Som grund för workshopen fanns en checklista som en arbetsgrupp arbetat fram som stöd. Magdalena tar med lärdomar från denna workshop i vårt fortsatta arbete med att ta fram ett publikt gränssnitt för data som bevarats med hjälp av Arkiwera.

Den första konferensdagen avslutades med en ”Poster slam session”. I mingelytan på konferensen fanns ett stort antal posters som beskrev forskningsprojekt och olika initiativ på området. Dessa presenterades under 1 minut på scenen – ett rafflande och underhållande koncept som var nytt för många av oss åhörare och deltagarna i presentationsformen.

Dag 2

Dag 2 av konferensen gav insyn i bl.a. portugisiska Arquivo.pt arbete med att samla in, publicera och hantera webbplatsarkiv. Vi fördjupade oss även i digitalt bevarande av tidningar och e-journaler samt hur insamlade webbplatser och nätpublicerade tidningsartiklar kan användas av forskare för att förstå vår samtid.

Efter två fullmatade konferensdagar åkte Magdalena hem med ny inspiration och kunskap. Tillsammans med teamet runt Arkiwera kommer hon förvalta den nya kunskap vi fått samt så ser vi framemot fortsatta dialoger med kollegor och organisationer som deltog på konferensen.

Prenumerera på nyheter från oss.

Få en notifiering när vi uppdaterar.

Fler nyheter från Arkiwera

Skärmdump som visar första bilden i Magdalenas presenation.
Event

Webbinarium om OAIS – inspelning och presentationer

Den 3 april bjöd vi in till ett fördjupningswebbinarium om OAIS (Open Archival Information System).  Vi pratade om syfte, mål och tillämpning av referensmodellen för e-arkivering samt om vad som har uppdaterats i den senaste versionen. ArkivIT:s arkivkonsult Henrietta Johansson gav oss en introduktion till själva referensmodellen. Arkiweras Magdalena Sjödahl

Logo for Walter Nagel and Arkiwera
Övrigt

Walter Nagel och Arkiwera ingår partnerskap för bevarande av digitala kanaler i Tyskland, Schweiz, Österrike, Liechtenstein och Luxemburg

Walter Nagel, en ledande leverantör av digitaliseringskoncept för kulturarv, och Arkiwera, en specialist inom webb- och sociala mediearkiv, är glada att tillkännage ett partnerskap. Walter Nagel kommer att erbjuda tjänster baserade på Arkiweras innovativa och användarvänliga plattform i Tyskland, Schweiz, Österrike, Liechtenstein och Luxemburg. I takt med att frågor rörande